Svenska

Mandelolja i Håret – Fördelar och Så Använder du Det

Vad är mandelolja?

Mandel är en art av blommande träd med ursprung i Mellanöstern, den indiska subkontinentet och Nordafrika.

På tal om mandlar känner du antagligen till dess otroliga fetthet. Men mandlar har varit uppskattade sedan forntiden som en av mänsklighetens mest älskade nötter. Idag hyllas fördelarna med mandelnäring över hela världen och de används på olika sätt. Till exempel äts det som ett hälsosamt mellanmål; och den primära ingrediensen i mandelsmör, mandelmjölk, mandelolja eller mandelmjöl. De finns till och med i många body lotions och parfymer.

Blommorna som produceras från trädet varierar i färg från vit till ljusrosa, och de blommar sju till åtta månader innan trädets frukt (som vi känner till som mandlar) har mognat.

Mandelolja är en olja som erhålls från frön av mandelfrukten, som består av en kombination av enomättade, fleromättade och mättade fettsyror.

Mandelolja består av både omega-9 (oljesyra) och omega-6 (linolsyra) fettsyror och är fördelaktigt vid behandling av olika medicinska tillstånd.

Båda dessa omega-fettsyror är avgörande för människors hälsa och de spelar en avgörande roll i en mängd olika människokroppsprocesser.

Omega-9-fettsyra, till exempel, bidrar till hjärt-kärlshälsa och förbättrade blodlipider i typ-2-diabetiker, medan omega-6-fettsyra är avgörande i sina bidrag till reproduktiv hälsa och metabolismreglering.

Dessutom har omega-6-fettsyror visat sig stimulera hårväxt och bidra till den allmänna hälsan i huden och håret.

Även om forskningen för närvarande är begränsad, visar mandelolja och dess olika näringsämnen lovande behandling av olika former av alopecia.

Känner du till underverken mandelolja kan göra för ditt hår?

Flavonoider och fenolsyror som antioxidanter

Två komponenter av mandelolja som inte kan förbises är dess flavonoider och fenolsyror.

Båda dessa beståndsdelar utgör en stor andel mandelolja. Vad betyder detta dock för ditt hår?

Både flavonoider och fenolsyror har visat sig ha antioxidantegenskaper. Antioxidanter spelar en viktig roll för att bromsa oxidativ stress, och detta kan ha en positiv inverkan på individer med AGA.

Antioxidanter bekämpar fria radikaler

Oxidativ stress är en process som ansvarar för olika tecken på åldrande, inklusive grått hår och tunnare hår.

I huvudsak leder oxidativ stress till en obalans i kroppen mellan fria radikaler och antioxidanter.

Fria radikaler är atomer som “stjäl” molekyler från vitala proteiner och lipider, vilket får dem att brytas ner.

Flavonoider och fenolsyror spelar dock rollen som antioxidant, svänger in och räddar dagen genom att upphöra med molekylupptagningsprocessen.

Hos individer med AGA kan komplettering med antioxidanter minska skadorna, såsom inflammation och immunreaktioner, orsakade av oxidativ stress.

De fenoliska föreningarna som finns rikligt i mandel kan också ha andra positiva effekter, vilket ses i en forskningsstudie från 2014 som visade effekten som mandelskalxtraktet hade på ringmask i hårbotten.

Ringmask i hårbotten är resultatet av en svampinfektion. Denna infektion tränger igenom håraxeln, vilket leder till alopecia och är den främsta orsaken till håravfall hos barn.

Efter 6 månaders symtom (inklusive klåda, rodnad, inflammation och håravfall) fick den 5-åriga patienten en svampdämpande förening som inte visade någon effekt på infektionen.

Skalexstraktet applicerades sedan tre gånger dagligen. Inom tre veckor hade patienten helt återhämtat sig från infektionen och utan några negativa effekter.

Inom en månad efter att behandlingen påbörjats hade patientens hår återväxt.

Denna studie illustrerar bara ytterligare mandeloljans antioxidant och svampdödande egenskaper.

Oleinsyra och linolsyra som DHT-blockerare

En japansk forskningsstudie tittade på påverkan som oljesyra och linolsyra hade på hämningen av 5-alpha reductase, enzymet som är känt för att omvandla testosteron till DHT.

Personer med androgenetisk alopecia (AGA) har ärvt en känslighet för DHT. Denna känslighet leder till håravfall och -förlust som ses hos patienter med håravfall av manliga mönster och bidrar till miniatyriseringen av hårsäckarna som illustreras nedan.
Oljesyror och linolsyror har emellertid båda starka hämmande effekter på 5-alpha reductase. Detta innebär att mindre DHT produceras i kroppen, vilket leder till mindre hårsäcksminiaturisering och skador.

Betyder det att de som vill använda mandelolja som behandling kommer att se resultat?

Mandelolja innehåller höga halter av oljesyra och i mindre utsträckning linolsyra. Som hämmare av DHT finns det ingen tvekan om att tillskott av mandelolja kommer att ha en positiv effekt på de med alopecia.

Och även om det ännu inte har gjorts några mänskliga studier för att visa de positiva effekterna av mandelolja på hårväxt, ger studien bevis på mandeloljans hårväxteffekter.

En av de väsentliga fördelarna med mandelolja är dess förmåga att hålla din hud och hår ser bra ut. Dina lockar ser bättre ut efter att ha använt det under en period.

Växande långt hår

När du använder mandelolja regelbundet hjälper det att förbättra hårets jämnhet och glans. Mandelolja har hög halt av magnesium, så det hjälper till att förhindra håravfall. Därför används olja mer i hårvård.

Du måste göra inkubation av mandelolja en eller två gånger i veckan för att återfukta hårbotten. När du har masserat hårbotten med olja, dopp en handduk i varmt vatten och linda den runt håret. Detta hjälper till att förhindra håravfall och förbättrar hårets hälsa.

För att titta vidare kan mandelolja raketera växelcykeln för trådarna, vilket gör att de ser längre och tjockare på snabbare tid.

Minska kluvna ändar

Smuts, föroreningar och ett upptaget schema kommer att göra ditt hår värre. Fördelarna med mandelolja för hår kommer att visas genom att man blandar mandel och olivolja i samma andel och masserar hårbotten. Du bör göra detta en eller två gånger i veckan.

Alla tre oljorna fungerar bra för ditt hår eftersom de innehåller många viktiga näringsämnen som behövs för hårväxt och friskt hår. Mandelolja innehåller dessutom antioxidanter, vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att återställa och föryngra rötterna.

Byt ut balsam

En av de bästa mandeloljefördelarna för hår är att det kan fungera som balsam när du tar hand om ditt hår. När du är klar med att tvätta håret applicerar du några droppar mandelolja på håret. Oljan kommer att sköta och hjälpa håret mjukt, fuktigt och glansigt.

Behandla mjäll

Mjäll gör dig obekväm och kan göra att du inte vill bära svarta kläder. Om du har problem kan du massera din hårbotten med varm mandelolja för att minska mjäll. Mandelolja behandlar mjäll ganska effektivt eftersom den kan ta bort döda celler. Dessutom närar oljan håret och minskar många hårproblem. Med sina mjukgörande egenskaper hos dödade celler hjälper mandelolja snabbt att rensa huden och minska mjäll.

Minska inflammation i hårbotten

Hårbotten utsätts ofta för smuts, värme, föroreningar och kemikalier i håret så att den kan bli inflammerad, allvarligare än håravfall och mjäll. Lösningen för dig är att massera din hårbotten med mandelolja och vänta på effekten. Oljan innehåller fettsyror som kan fukta och mjukgöra fet hudvävnad, förbättra blodcirkulationen, minska inflammation.

Hur man använder mandelolja för hårväxt

Mandelolja innehåller rätt ingredienser för hår som Omega-3-fettsyror, fosfolipider, vitamin E och magnesium. Att använda mandelolja hjälper till att ge näring och främja hälsan i ditt hår, och är det optimala sättet att behandla håravfall och skadat hår. Några droppar mandelolja ger glans och liv i håret. För att använda denna olja mest effektivt bör du följa dessa instruktioner.

Använd mandelhår efter schamponering

Efter schamponering kan du använda 3-5 droppar olja och borsta den på håret. Du bör veta att den rena mandeloljan för hår absorberas snabbt i vått hår. Därför, efter schamponering, hjälper vått hår att mildra hårets anslutningar, vilket gör det lättare för olja att integreras i håret.

Varm mandelolja

Varm mandelolja kommer att vara mer naturlig att tränga igenom varje hårstrå än vid rumstemperatur. Innan du använder mandelolja, placera en kopp mandelolja i mikrovågsugnen och värm i 10 sekunder för att värma oljan.

Hårmassage med mandelolja för att öka hårtillväxten

Applicera en liten mängd mandelolja på handflatan och applicera den sedan på ditt hår och fet hud. Du bör använda fingrarna för att försiktigt massera det i håret och hårbotten. Massera ditt huvud med mandelolja hjälper till att stimulera ny hårväxt, kondition och skydda ditt hår.

Använd en bred kam för att sprida oljan: Du bör borsta håret från rötter till ändar. Se till att håret är täckt med en liten mängd olja. Detta kan kräva att du lägger några droppar på huvudet.

Inkubera hår över natten

Medd några droppar olja under duschkåpan i ungefär en timme kan håret absorbera oljan i hårbotten bättre. Om du har uttorkat hår, överväg att ge håret en nattkur av mandelolja.

You may also like...