Online fashion blog
Svenska

Hur Välja Rätt Schampo – En Komplett Guide

När det kommer till hår är det inte alltid lätt att hitta det bästa produkterna att använda. Vissa människor finner att de konstant ändrar mellan produkterna som de använder och detta kan göra mer skada än vad det är positivt.

Det är alltid bäst att hitta de mest lämpliga produkterna för ditt hår, och det inkluderar att hitta rätt schampo. Men med så många olika variationer och alternativ att välja mellan är det viktigt kan det kännas svårt att hitta ett schampo som är perfekt för dig. Men det kan vara enklare än det behöver vara, och du kan komma en lång väg bara du vet vad du ska titta efter.

Allas behov varierar när det gäller det perfekta schampot eftersom vi alla har olika hår som kräver olika typer av behandling. Vissa människor har oljigt hår, andra har torrt hår, andra har mycket fint hår, medan andra har tjockt, orubbligt hår. Din hårtyp är bara en av flera faktorer som hjälper dig att göra rätt val när det gäller ditt schampo.

Det schampo du använder har en stor skillnad på hårets skick och utseende, och därför är det viktigt att göra rätt val. Du kan få allt från återfuktande och snällt schampo till organiskt doftfritt schampo. Och med den stora bredden av olika produkter bör det inte vara svårt att hitta en produkt som är idealisk för dina behov och önskemål.

Tips för att välja rätt schampo för ditt hår

En av de saker du behöver tänka på när du väljer rätt schampo för dina behov är din hårtyp. Olika schampon är designade för olika behov, så det är något som är mycket viktigt. Först måste du identifiera och definera vilken hårtyp du har. Är det torrt, oljigt, tjockt, tunt? Samt även om du har en känslig hårbotten eller hud. När du har definerat detta gör du det lättare för dig att hitta schampo som är inriktad på dina specifika behov.

En annan sak att tänka på är om du har ett doftande schampo. Vissa människor med känslig hud föredrar att leta efter doftfria produkter för att minimera risken för reaktioner. Men för de som föredrar ett schampo som är doftande måste du tänka på vilken typ av doft du vill ha. Vissa människor letar efter specifika dofter som fruktiga, medan andra föredrar något som är mycket rent och friskt.

Kostnaden för schampo kan också variera ganska mycket beroende på produktens märke, typ och flaskstorlek. Du måste se till att du väljer en som passar in i din budget så ta dig lite tid att räkna ut vad ditt högsta pris för ett schampoo är. Du kan sedan fokusera på produkter som passar in i din prisklass. Det är också värt att överväga om du behöver använda ett separat balsam med schampot, eftersom det kommer att lägga till det belopp du betalar för dessa hårprodukter.

Sulfatfria och silikonfria schampon är bättre alternativ för känsligt hår. De kan undvika att naturliga oljor strippas från hårbotten och håret eller gör håret torrt och sprött. Men allas hår är annorlunda.

Det är oerhört viktigt att välja ett schampo som passar din hårtyp, eftersom schampo är den första hårprodukten du använder på ditt hår. Det förbereder ditt hår för andra produkter, eller, för dem som bara använder schampo fungerar det som en lätt behandling.

Idag kan du köpa schampo för varje hårtyp och varje tillstånd. Torrt, fint, tjockt, lockigt, rakt, färgat, etc.  Det finns något för alla. Så det är viktigt att bestämma din hårtyp innan du köper ditt schampo. Var inte rädd för att fråga din frisörs råd för att se till att du köper den mest lämpliga produkten.

Om du är en av de människor som tvättar håret ofta, måste du använda ett mjukt schampo och inte använda det för varje tvätt. Om du dock bara tvättar håret en eller två gånger i veckan kan du använda det två gånger. Den första applikationen kommer att befria håret från föroreningar och överskott av stylingprodukter. Applicera och skölj ut snabbt. Den andra applikationen fungerar mer som en behandling så det håller längre.

För bästa resultat för hårtvätt rekommenderas det starkt att du växlar mellan två schampon så att de kan agera efter hårets tillstånd och hårtyp. Om du bara använder ett schampo kommer ditt hår så småningom att vänja sig till det och schampot blir mindre effektivt över tid. Om du till exempel har torrt hår, använd ett näringsrikt schampo för att återfukta, och ett keratinbaserat schampo för glans.

Det finns många olika kombinationer att välja mellan. Du behöver bara vara logisk och inte välja schampon som är fullständiga motsatser till dina behov.

Ett tips är att växla mellan dina två schampon när ditt hår behöver. Om du upptäcker att ditt hår saknar fukt, använd ett näringsrikt schampo under två eller tre tvättar. Använd sedan ett pigmenterat schampo för färgat hår.

Fettigt hår

Om ditt hår och hårbotten tenderar att vara fettigt bör du leta efter schampon med volymgivande och balanserande formler för att kontrollera produktionen av talg och fett. Undvik att använda fuktande och jämnande schampon, som ger för mycket fukt och stimulerar hårbotten för att producera mer talg. För superoljigt hår och hårbotten kan du gå för ett mer rengörande schampo. Undvik att applicera hårbalsam och serum på hårbotten eller hårrötterna.

Teträdolja kontrollerar överskott av sebumproduktionen i hårbotten samt förhindrar uppbyggnad av bakterier och svampar. Även
Pepparmyntaolja är bra för fettigt hår då det stimulerar blodcirkulationen till hårbotten och balanserar hårbottenens pH-nivå.
Aloe vera minskar också inflammation och lindrar irritation.

Ingredienser att leta efter:

  • Teträdolja: Kontrollerar överskott av sebumproduktionen i hårbotten samt förhindrar uppbyggnad av bakterier och svamp
  • Pepparmyntaolja: Stimulera blodcirkulationen till hårbotten och balansera hårbottenens pH-nivå.
  • Aloe vera: Minskar inflammation och lindrar irritation

 Lockigt hår

För krusigt och lockigt hår behöver du en hög fukt- och jämnhetsschampo. Utjämning av hårschampon är fylld med extra fuktighetsgivare och utjämningsmedel för att försegla hårbotten. För personer som har lockigt hår kan de använda fuktgivande schampon som är utformade för lockigt hår, vilket hjälper till att förvränga hår och ger skydd för att minimera att det går sönder.
Naturliga oljor ger håret skydd och fukt för att hålla det glänsande och mjukt.

Linolensyra är en omega-6 essentiell fettsyra som är nyckeln till normal tillväxt och funktion hos friska celler som återställer hårets fukt och ger håret livskraft

Ingredienser att leta efter:

  • Naturliga oljor – ger håret skydd och fukt för att hålla det glänsande och mjukt
  • Linolensyra – En omega-6 essentiell fettsyra som är nyckeln till normal tillväxt och funktion hos friska celler, återställer hårets fukt och regenererar håret
  • Honung– Fuktar och mjukgör håret

Normalt hår

För de människor som har normalt hår är håret inte för torrt, fettigt eller krulligt. Av denna anledning kan det vara förvirrade över olika typer av schampon du bör välja. Om ditt hår är normalt är volymgivande schampon det utmärkta valet för att ditt hår ska se tjockare ut. För normalt hår kan du byta schampo enligt olika årstider. Använd balanserande schampon på sommaren och använda hydraterande schampon på vintern.

Att titta på alla dessa faktorer kan göra det lättare för dig att hitta det perfekta schampot för dina behov och dra nytta av friskare hår. Allt du behöver göra är att göra ett informerat val baserat på de faktorer som beskrivs ovan.

Torrt och skadat hår

För de människor som alltid färgar eller stylar sitt hår genom att använda hårfärgnings- eller värmestylverktyg kommer kemikalier och värme att skada och torka ut håret och hårbotten. För torrt och skadat hår kan du välja schampon med en fuktgivande formel. De är bra för tjockt, grovt eller lockigt hår, som saknar fukt. Denna typ av schampon kan återfukta och ge håret mjukhet och glans.

Ingredienser som är bra mot torrt och skadat hår:

  • Keratin – Ett slags protein som håret mest består av. Denna står på ingredienslistan. Den hjälper till att återuppbygga proteinets struktur i ditt hår.
  •  Ceramid-olja som finns i hårbotten naturligt för att hålla den intakt. Hjälper till att återställa balansen i håret och minimera skadan.
  • Sheasmör, jojobaolja, kokosnötsolja etc. är bra för att lägga till fukt i håret.

You may also like...