Svenska

Så Skyddar du Ditt Hår Från Solen – Komplett Guide

När sommaren närmar sig dras vi till naturen, vare sig det är en dag på stranden, några timmar på golfbanan, en eftermiddag vid poolen eller en tropisk semester i en vecka i solen.

Vi alla känner till farorna med solljus för vår hud, och de flesta av oss vidtar många försiktighetsåtgärder för att skydda oss mot dessa skadliga UV-strålar när vi är engagerade i denna typ av utomhusaktiviteter, men vad gör vi för att skydda vårt hår?

Du kanske undrar varför vårt hår behöver solskydd. När allt kommer omkring är ditt hår redan dött, är det inte? Du kanske också har hört att solskyddsmedel är viktigt för håret, men kanske är förvirrad över varför det är viktigt eller vad man ska leta efter i en produkt. Här är lite insikt i vikten av att skydda vårt hår från de skadliga solstrålarna.

De flesta av oss är bekanta med ljuset i vårt hår som uppstår när vi tillbringar timmar i solen på sommaren. För många är detta till och med en önskvärd biverkning av solbad. Emellertid är denna effekt ett bevis på förstörelse av pigment i håret som ett direkt resultat av UV-inducerad oxidation av melaninpartiklar i cortex.

Denna effekt är särskilt förödande för de av oss som förlitar sig på hårfärgnings underverk för att förbättra vår naturliga färgning, eftersom molekylerna som används i hårfärger för att lägga till färg i håret är ännu mer mottagliga för nedbrytning via ultraviolett strålning. UV-strålning kan också orsaka klyvning av molekylära bindningar i håret, vilket i slutändan kan leda till sprickor. Detta kan leda till torrt, sprött hår, grov struktur från skadade nagelband, delade ändar och brott.

Vad kan du göra för att skydda ditt hår från solen?

Lösningen är ganska enkel. Vi kan ha en hatt eller halsduk varje dag, vilket verkligen inte är en god lösning för alla, eller kan vi använda produkter som innehåller solskyddsmedel för att ge vårt hår samma skydd som vi ger vår hud. Dessa produkter är mycket effektiva för att förhindra färgtoning, speciellt om produkterna används dagligen, och skyddar håret från oavsiktliga solskador som ackumuleras när vi utför våra normala rutiner.

I själva verket var det utvecklingen av produkter med målet att bevara färg som ledde till den senaste tidens uppsving av formler som innehåller UV-absorbenter i dem. Det finns många nya produkter som innehåller solskyddsmedel, inklusive schampon, sköljbalsam, resterande balsam och stylingprodukter.

Ultraviolett strålning är en liten del av hela spektrumet av elektromagnetisk strålning. Vi är omgivna av alla typer av elektromagnetisk strålning i vårt dagliga liv. Andra delar av spektrumet är gammastråle- och röntgenregioner, synligt ljusområde, infrarött, mikrovågsugn och radiovågor. Varje region upptar ett specifikt intervall av våglängder eller energi i spektrumet. Ultraviolett strålning (UV) upptar våglängdsområdet (320-400 nanometer) direkt intill synligt ljus (400-700 nanometer), med mindre våglängd och högre energi än synligt ljus. Ju högre en vågs energi är, desto större potential har den att interagera med och reagera med våra ömtåliga mänskliga kroppar. Det är därför vi tar så mycket försiktighet när vi stöter på röntgenstrålar i medicinska tester. Lyckligtvis bekämpas UV-strålar lättare än röntgenstrålar.

UV-området är vanligtvis uppdelat i två regioner: UVA och UVB. UVB innefattar ett smalt band med våglängder från 280-320 nanometer och är vanligtvis förknippat med att orsaka solbränna. UVA är ett bredare sortiment från 320-400 nanometer. Dessa lägre energivågor tros vara källan till mycket av åldrandet orsakat av solen.

Vilka ingredienser behöver du?

Det finns flera typer av ingredienser som kan hjälpa till att förhindra solskador på hår och hud. De två mest välkända för bland solskyddsingredienser är UV-absorberare och UV-blockerare. UV-blockerare fungerar genom att fysiskt blockera UV-strålarna från huden eller håret.

De är effektiva över hela UV-spektrumet och är giftiga och icke-irriterande för huden. Egenskapen som ger dem deras förmåga att fungera i solskyddsförmågan tenderar emellertid också att göra att de verkar ganska ogenomskinliga och vita vid applicering. Detta gör dem mycket oönskade i applikationer för hårvård, eftersom de skulle göra att håret verkar tråkigt och livlöst. Arbetet har gjorts och görs för att komma till rätta med detta hinder, men för tillfället är UV-absorberande ingrediens som valts för de flesta hårvårdsprodukter.

UV-absorberare är typiskt organiska föreningar som innehåller konjugerade dubbelbindningar (vanligtvis aromatiska ringar) och syreinnehållande karbonylgrupper. De flesta av dessa molekyler fungerar genom att absorbera energin från UV-strålning, vilket sätter dem i ett förhöjt energitillstånd.

De genomgår sedan en så kallad en vibrationsavslappningsövergång som återför dem till deras normala marktillstånd. De kan sedan ta upp mer fotoenergi. Detta gör att solskyddsmolekylen kan förbli effektiv under en lång tid. Vissa andra UV-absorberare genomgår faktiskt en reaktion som så småningom gör dem ineffektiva som solskyddsmedel. De ger emellertid mycket höga nivåer av initialt skydd mot solens skadliga strålar och är därför användbara för korta utflykter. Ett exempel på detta är avobenzon.

De flesta UV-absorberare fungerar riktigt bra i antingen UVA eller UVB-regionen, men inte i båda. Av denna anledning används många i kombination med varandra i formuleringar utformade för att ge bästa täckning mot skador från solen.

Det har också skett några nyutvecklingar av UV-absorberare utformade speciellt för hårvårdsprodukter. Dessa polymers exakta karaktär är fortfarande äganderätt, men man kan anta att de innehåller flera platser för UV-absorption genom mekanismen som beskrivs tidigare i denna artikel.

De många platserna för UV-absorption gör dessa polymerer mycket effektiva i hårvårdsprodukter. Tillverkaren hävdar också att polymeren har utmärkt vattenlöslighet medan den håller på att den kommer att vara väsentlig för håret när den appliceras.

Sammanfattningsvis har vi lärt oss vikten av att skydda vårt hår från de skadliga solstrålarna. Många nyare produkter har UV-absorberande ingredienser i sig, så val blir mer allmänt tillgängliga. Kontrollera några av de molekyler som listas ovan längst ner på ingredienslistan, prova en produkt på ditt hår och gå ut och njut av sommaren! Tänk på att många av solskyddsmedelstillsatserna är vattenlösliga, så det är tillrådligt att regelbundet applicera skyddet på håret om du deltar i vattensporter.

Här är flera av våra bästa tips för att skydda ditt hår från solen.

1. Skydda håret

Skydda håret mot solen, skyddande frisyrer, snygg, halsduk.
Använd roliga hårtillbehör som hattar, halsdukar och pannband för att skydda hårbotten och håret mot överexponering frå solen. Skyddande frisyrer som bullar och flätor skyddar också dina ändar från skadliga UV-strålar och ger en sexig twist till varje outfit.

4. Skölj håret med kallt vatten

Balsam kan skydda håret mot solen, kall vattensköljning, friska hårtips. När du duschar med kallt vatten kan det vara obekvämt. De extra 4-5 minuterna går långt med att skydda ditt hår från solen. Kallt vatten tätar hårbotten och låter håret låsa in fukt och näringsämnen från din balsam.

5. Återfukta inifrån

Skapa en stark grund för att bekämpa UV-strålar genom att dricka 2-3 liter vatten om dagen. Att återfukta håret inifrån säkerställer att dina hårstrån får de nödvändiga näringsämnen som de behöver för att skapa friska, starka lockar.

2. Hoppa över den extra värmen

Värme, skydda håret mot solen, hårskyddet, friska hårtippar.

Sommaren är den perfekta säsongen att ta bort dina heta verktyg och ge dina lockar en välbehövlig vila. Inte bara torkar ditt heta verktyg ditt hår, men värmen tvingar även håret att delas upp, vilket gör ditt hår känsligt för UV-strålar.

UV-strålar skadar håret genom att försvaga hårsträngarna, vilket så småningom kan leda till delade ändar. Således är trimning av håret under sommarmånaderna särskilt viktigt för att undvika delade ändar som kan göra att håret ser livlöst och tråkigt ut.

You may also like...