Online fashion and beauty blog
Svenska

Skadar Smink din Hud?

Mascara, läppstift, rodnad, foundation och eyeliner är skönhetsprodukter som är en nödvändighet för många kvinnor runt om i världen. Men ibland kan smink vara skadlig för din hud. Makeup är ett vardagsföremål för många människor och är inte förhandlingsbart för vissa. Är det dåligt för vår hud? Som alltid är svaret inte klart och beror på individen, deras hudtyp och de produkter de använder.

Därför är det viktigt att fundera på vilket smink du har, samt hur du använder smink för att kunna minimera eller eliminera risker.

Ohälsosamma sminkvanor kan orsaka akne, åldrande och olja eller torrhet. I denna guide går vi in i detalj om smink och hur det kan skada din hy.

Sminkens skadliga effekter


Torrhet, orsakad av foundation kan ge små rynkor som kan leda till möjlig infektion och förekomsten av för tidigt åldrande. Smink kan åldra din hud på ett antal andra sätt också. Att bära för mycket foundation, pulver eller blush kontinuerligt kan förhindra att huden solas ordentligt, vilket kan leda till att ansiktsområdena ser blekta ut eller får fläckar. Med detta sagt är det viktigt att du ser till att du väljer rätt produkter för din hudålder/typ. Mer om detta längre fram.

Problemet, särskilt för kvinnor som har känslig hud, är att det irriterar, täpper porerna och leder till flagning. Om du väljer mineralbaserade sminkmärken kan du kontrollera innehållsförteckningen innan du köper för att se till att det inte finns någon vismut i det.

Detsamma gäller för produkter som innehåller talk. Även om detta kan torka huden, få den att se äldre ut, finns det också oro över hälsoeffekterna av att andas in den under applikationsprocessen.

Täppta porer

Det är lätt att hoppa över att tvätta ansiktet på natten, men de negative konsekvenserna överväger långt de positiva med denna lata vana. Att sova i smink kan täppa till dina porer och resultera i akne i ansiktet. Det kan också irritera ögonen och orsaka bulor i huden nära ögonen.

Ett säkert sätt att förstöra huden med smink är att applicera för mycket. Kosmetiska produkter, oavsett hur bra, kommer att täppa till porerna i viss utsträckning. Om du applicerar flera lager på din hud kommer du att täppa porerna för gott, vilket kan orsaka akne.

Glöm inte att problemen som orsakas av sminkanvändning inte är begränsade till hudproblem. Många kvinnor använder kosmetika för att öka självförtroendet. Att bära för mycket smink anses emellertid vulgärt i många kulturer. Detta innebär att du istället för att få beundrande blickar kanske blir dömd istället. Detta kan vara ett stort slag för ens förtroende och framkalla stress. Detta i sin tur kommer att förvärra akneproblemet och kan orsaka andra problem.

Tidigt åldrande

Om du lämnar smink på din hud över natten kan det framhäva rynkor. Solskador kan också orsaka åldrande (och många bär inte solskyddsfaktor när de bär smink). Åldersfläckar och rynkor kan uppstå som ett resultat av att du inte skyddar din hud ordentligt.

Torr eller fet hud

Vissa sminkprodukter kan göra din hud torrare eller fetare än den brukar vara. När människor med naturligt torr hud försöker lägga smink ovanpå huden kan sminket göra huden torrare. Du kan se om du har torr hud genom symtom som flagnande hy.

Så om du bär smink varje dag – som många kvinnor – hur kan du skydda din hud? Vi har sammanställt några sminkvanor för att hålla din hud så frisk som möjligt. Om du utvecklar dessa vanor kommer din hud att tacka dig.

Hälsosamma makeupvanor för din hud


Att bära smink bara ibland, samt tvätta och återfukta din hy räcker en lång bit. Detsamma gäller för att se till att sminkborstar hålls rena.

Tvätta ansiktet varje natt

Det kan vara svårt att motivera dig själv att ta av dig smink på natten innan du går och lägger dig. Men för att undvika att skada huden är det viktigt att utveckla denna vana. Det är givetvis mycket viktigt att kosmetika avlägsnas ordentligt i slutet av varje dag med ett säkert, snällt, och milt rengöringsmedel. Processen inkluderar först att använda en sminkborttagare, och för det andra att tvätta ansiktet med en ansiktsrengöring.

Rengör dina borstar regelbundet

Det här kan vara svårt att göra regelbundet, men du behöver bara rengöra dina makeupborstar en gång i månaden. Ännu bättre är om du kan tvätta dem en gång varannan vecka, i varmt vatten med milt rengöringsmedel och lufttorka över natten.

Djupt rengöring av dina borstar hjälper dig att bli av med de skadliga bakterierna på borstarna som kommer från din hud – från svett och döda hudceller, men även bakterierna som kommer från sminkprodukter.

Hitta sminkprodukter som fungerar för din hud

Allas hud är annorlunda, och det är därför du måste vara uppmärksam på hur din hud reagerar på olika produkter. Vissa produkter kan torka ut huden medan andra kan göra den fet. Genom test och fel kan du hitta det smink som är bäst för din hud. Många hudläkare rekommenderar mineralbaserade sminkprodukter eftersom de ofta är mindre hårda mot din hud.

Använd fuktighetskräm och solskyddsmedel dagligen

Människor använder ofta inte fuktighetskräm eller solskyddsmedel som en del av sin dagliga sminkrutin, men de borde verkligen. Återfuktande kräm kan hjälpa till att lindra torrheten som smink kan orsaka och solkräm kan hjälpa till med åldrande ansträngningar.

För att bekämpa torr hud, försök att undvika att sminka på flagnande hud. Om du måste ta på dig smink, använd en återfuktande kräm som bas under din makeup. Det finns också tillgängliga märken som kombinerar fuktighetskräm och solskyddsmedel till en produkt som hjälper dig att spara tid.

Dela inte smink

När du vill låna din väns läppstift bör du tänka två gånger. Att dela skönhetsprodukter är ett väldigt vanligt sätt att sprida bakterier. Det kan vara bekvämt, men det hjälper inte din hud på lång sikt.

Använd kvalitetssmink

Kosmetika av dålig kvalitet är de som tillverkas med ingredienser som kan skada din hud på olika sätt. Observera att billig smink inte är samma som dålig kvalitet. Olika produkter här visar tydligt att smink i professionell kvalitet kan vara överkomligt rent prismässigt. Detta betyder att du måste titta på innehållsförteckningen och produktrecensioner för att bestämma kvaliteten på de artiklar du tänker köpa.

Om du inte har en känd allergi eller känslighet finns det inga specifika ingredienser som alla bör undvika. Men att leta efter hypoallergena, doftfria och icke-komedogena produkter är klokt. De med en fet hudtyp eller en aknehistoria bör också begränsa användandet av oljebaserad kosmetika.

Ingredienser som kan vara bra att undvika är:

  • Parfym
  • Syntetiska färger
  • parabener
  • triclosan
  • ftalater
  • Natriumlaurylsulfat
  • Natriumlauretsulfat
  • toluen
  • Formaldehyd

Bär inte smink till gymmet

Bär aldrig smink när du tränar. Kvaliteten på produkterna spelar ingen roll i det här fallet eftersom de säkert kommer att blandas med svett och komma djupt in i dina porer eftersom de senare kommer att öppna sig på grund av ansträngning.

Resultaten av denna blandning är finnar och potentiell infektion. Du kan vara säker på att din hud inte ser fräsch och slät ut även om du lyckas undkomma den fruktansvärda akne. Att hålla huden ren före träningen och använda en god rengöringsmedel med fuktighetskräm efteråt kan dock ge dig ett naturligt vackert utseende. Det ökade blodflödet får din hud att lysa.

Bär inte smink hela tiden

Bär inte smink hela tiden.

Medan modern makeup är av hög kvalitet behöver din hud fortfarande pauser från den. Företrädesvis bör du gå minst en dag i veckan utan smink. Observera att det är absolut nödvändigt att ta bort din makeup varje natt som standard.

Att ta sminkpauser för att låta din hud andas hjälper dig att hålla den frisk. Detta kan göra en stor skillnad för vem som helst, men de med akne benägen, fet och känslig hud kommer att gynnas mest.

Dessa enkla steg hjälper dig att få den friska, glödande huden som du förtjänar. Smink är inte helt dåligt för din hud, men det kan orsaka problem om du utövar ohälsosamma sminkvanor. Att utveckla dessa rutiner hjälper dig att skapa en säker miljö för din hud. Trots att det här är enkla tips, hjälper de dig att rädda dig från oönskad akne, åldrande och torr eller fet hud.

You may also like...