Svenska

Så Plattar du Håret För Magiskt Resultat

Många gånger kan håret stå rätt upp och vara svårt att tämja. Inte minst precis efter du har sovit och håret är överallt.

Varje kvinna med lockigt, vågigt hår, eller till och med “rakt” hår bör veta att för att få håret super slätt kan du behöva viss värmestyling.

Om du redan har ganska rakt hår behöver du troligtvis bara hjälp av en hårtork för att få ett elegant utseende, men om ditt hår har textur och är tjockt eller naturligt, behöver du generellt sett en plattång för att uppnå rakt hår. Men oroa dig inte. Du behöver inte steka håret för att det ska se fantastiskt ut. Med hjälp av rätt hårvårdsprodukter, uträtningstips och ansvarsfull användning kan du få perfekt platt hår utan att aggressivt behöva använda en plattång.

För att hjälpa dig att platta håret på bästa sätt, och för att få snyggt platt hår delar vi med oss av våra bästa tips.

Välj platt järn i rätt storlek

Alla plattångar för hår är inte skapta på samma sätt.

Längden och tjockleken på ditt hår bör bestämma storleken på ditt järn. Rätt järnstorlek är lättare att manövrera, hjälper dig att platta håret mer effektivt och minskar risken för överhettning och att skada håret.

För kort, tjockt eller fint hår: Använd en plattång med smala plattor i storlek från en halv tum till en tum tjocka. Detta gör att du kan stryka mindre sektioner i taget.

För långt, tjockt eller fint hår: Använd en plattång med bredare plattor som sträcker sig i storlek från en och en halv centimeter till två tum bred så att du kan täcka mer yta på kortare tid.

Ha också i åtanke plattångens vikt. Allt supertungt, mer än två kilo, får din arm att bli trött på nolltid. Rätning av hår bör inte vara en viktträning.

Välj rätt värmeinställning

Din hårstruktur och typ bör bestämma din värmeinställning. De flesta experter använder en plattång med olika värmeinställningar, men en enkel plattång kommer att fungera på vissa hårtyper eftersom de är inställda på en högre standard temperatur och om hårets täthet är normalt bör det fungera ok. Om du har möjlighet att köpa en plattång med värmeinställning, gör det. Ju mer ditt järn tillgodoser ditt specifika hår, desto mindre risk är det att du skadar ditt hår. De temperaturer som du kan ha i åtanke är följande:

 • För fint eller skadat hår: 250-300 grader
 • För medelhögt / genomsnittligt hår: 300-350 grader
 • För tjockt eller grovt hår: 350-400 grader

Använd rätt material

Leta efter plattänger som använder turmalin eller titanmetaller. De värmer jämnare och orsakar mindre värmeskador på håret.

De är de snällaste mot håret eftersom de släpper ut negativa joner som arbetar för att dra åt hårets nagelband. Detta ger en blankare, friskare, mindre krispig look och känsla. Plattångar som är keramiskt belagda eller teflonbelagda kommer att värma lite mer ojämnt och tenderar att ha en mer torkande effekt.

Förbered håret ordentligt

När du hittat den bästa plattången för ditt hår är nästa avgörande steg för att räta ut ditt hår som en proffs att förbereda håret för värmen som det måste genomstå.

Tvätta håret med ett lätt volumiserande schampo och balsam. När du är ute från duschen använder du en volumgivande mousse med inbyggt värmeskydd. Blås håret med en hårtork för att skapa volym genom att lyfta på rötterna. Släta ut hår från mittaxeln till dina ändar med en naturlig borste.

Förbered tjockt hår

Börja med att tvätta med ett jämnande schampo och balsam. När du är ute ur duschen, applicera ett jämnt serum med värmeskyddsteknologi och blås torrt håret och borsta ordentligt med en naturlig borste och applicera tryck när du torkar håret för att göra det så rakt som möjligt.

Få en super rak look

Följ dessa steg för att få en super rak, polerad look.

Börja med att dela in torkade hår i hanterbara sektioner – ju tjockare håret, desto fler sektioner bör du skapa. Börja på den nedre halvan av huvudet, nära nacken på halsen, ta en halv-tums till två-tums hårstrån.

Starta strax ovanför dina rötter, vilket hjälper håret att bibehålla en viss volym, och släta snabbt ner järnet i håraxeln. Se till att röra den i jämn takt. Fortsätt med detta tills du har rakt gjort hela håret.

För de sista sektionerna nära huvudet, lyft håret från hårbotten och få järnet så nära dina rötter som möjligt genom att trycka hårt medan du drar järnet rakt utåt från huvudet för att få en jämn yta.

För en mer fullständig och mer omfattande look behöver du använda plattången lite annorlunda. Stryk från mittaxeln till ändarna och glid plattången rakt ut från hårbotten. Som regel bör du inte gå nedåt med plattången när du använder den då det tenderar att sätta veck i håret om du går mot tillväxtmönstret.

Saker att undvika

 • Platta inte håret när det är vått, eftersom det här är ett säkert sätt att bränna och skada håret.
 • Använd inte trasiga eller flisade heta plattänger, eftersom de kan vara farliga.
 • Använd inte ett plattjärn varje dag eftersom alla verktyg eller metoder med hög värme kommer att torka håret och göra det skadat över tid, särskilt med långvarig och ofta användning.
 • Rengör din plattång regeulbundet
 • Efter varje användning bör du “alltid rengöra dina heta verktyg med en strykjärn eller ljummet vatten och en trasa när strykjärnet är avkylt. Detta hjälper dig att ta bort eventuell produktuppbyggnad på plattorna.

Så får du naturligt platt hår

1. Ägg och olivolja

Ägg och olivolja gör underverk för att ge näring till ditt hår och göra det starkt. Men visste du också att de kan räta håret?

2. Mjölk, honung och jordgubbar

Emellertid har mjölk visat sig vara en utmärkt naturlig plattång. Rik på protein, mjölk jämnar ut håret och förstärker håraxeln.

För denna behandling,:

 • Blanda mjölk med två matskedar honung
 • Tillsätt sedan färska, krossade jordgubbar.
 • Applicera detta på håret och linda in en handduk runt det.
 • Tvätta bort det efter 2-3 timmar.

3. Aloe Vera

Aloe vera är fullproppat med enzymer som främjar hårväxt och håller håret mjukt och smidigt. Det tränger också in i håret, fuktar det ordentligt, minskar risken för krull eller lockar.

Steg för denna behandling:

 • Blanda en halv kopp varm olja och en halv kopp aloe vera.
 • Applicera detta förpackning på ditt hår
 • Tvätta det efter 30-40 minuter!

4. ägg och 1 del olivolja

Blanda dem ordentligt och applicera det på din hårbotten.
Tvätta bort det efter en timme.

5. Ricinolja

Bland de andra fördelarna såsom behandling av hudinfektioner, magproblem och förstoppning, gör ricinolja underverk för att räta ut ditt hår.

 • Värm upp oljan och massera den i håret.
 • Dra en varm, fuktig handduk runt håret och ha det på i 30 minuter.
 • Tvätta sedan håret med ett milt schampo

6.Vinäger

Ett av de mer populära läkemedlen – vinäger är välkänt för att ge håret glans och glans. När du har sköljt balsam från håret, lägg till några droppar vinäger i en mugg kallt vatten och skölj ut håret en sista gång med det.

7.Citronsaft och kokosmjölk

När folk frågar hur man ska räta håret naturligt är en bra lösning citronsaft. Om du dessutom blandar citron med kokosmjölk får den fördelen med krämig mjölk, som fungerar som ett balsam. Applicera denna blandning på hårsträngarna och tvätta den sedan med ljummet vatten.

8.Banan, ostmassa, honung och olivolja

Denna hårmask är kraftfull med naturliga balsam som ostmassa och olivolja.

Steg involverade:

 • Ta två övermogna bananer och 2 matskedar honung, olivolja och ostmassa och mos dem till en fin pasta.
 • Täck håret med denna mask och skydda det med en duschkappa.
 • Låt detta vara kvar i 1/2 timme och tvätta sedan bort det.
 • Det är viktigt att notera att dessa åtgärder bör användas två gånger eller tre gånger i veckan och inte dagligen.

Bonus tips

Utjämning av serum: Gnid några droppar utjämningsserum på håret när det fortfarande är fuktigt för att skydda håret mot värme innan du torkar håret.

Grovtorrt: För grovtorrt hår, använd bara hårtork och fingrar, ingen borste, eller lufttorka håret tills det är 80% torrt. Blåstorkning – Vått hår kommer att orsaka mer skador än det är värt, och hårtorkning för tidigt kan bara göra att ditt hår blir krulligt igen.

Blås torrt med en platt paddelborste: Se till att din borste har en blandning mellan nylon- och vildborst för att förhindra att du skadar ditt hår, och undvik runda borstar av metall.

You may also like...