Svenska

Så Får du Långt Hår – En Komplett Guide

Vet du hur man växer långt hår? Har du någonsin velat långa, underbara hårstrån utan förlängningar? Dessa hemligheter fungerar verkligen effektivt. Här är våra bästa tips för långt hår.

Hur snabbt växer håret ut?

Det är svårt att säga exakt hur snabbt håret växer – alla är olika! – men i genomsnitt växer hår cirka 1.2cm under en månad, men det varierar mycket.

Ett antal faktorer kan påverka hårtillväxt, av vilka vissa kan du kontrollera och andra du inte kan påverka. Hastigheten som håret växer bestäms av genetik men det finns andra faktorer som kan påverka tillväxthastigheten. Ålder, kost, stress, hormonella fluktuationer, hårbottenhälsa, hårvårdsstrategi, mediciner och andra hälsotillstånd kan potentiellt påverka hårtillväxt.

I allmänhet växer mäns hår snabbare än kvinnors, men graviditet kan faktiskt påskynda hårtillväxtprocessen. Även tiden på året kan påverka hur snabbt eller långsamt hår växer.

Hår tenderar att växa lite snabbare på sommaren och långsammare på vintern. En underaktiv sköldkörtel kan också bromsa hårtillväxten.

Om du har skadat hår, till exempel på grund av heta verktyg, kan genetiska strukturella avvikelser, som kan orsaka att hår går sönder i en viss längd, eller vissa hårtyper, kan ditt hår också växa långsammare.

Vissa människor har finare hår som går sönder, så det kan tyckas att ditt hår inte växer men det gör det.

Hår växer hår snabbare från 15 års ålder till slutet av 20-åren och avtar betydligt efter det, särskilt med början av klimakteriet.

Hårtillväxt kan beskrivas i tre cykler, anagen tillväxtfas, som varar i 5-7 år; katagens vilofas och sedan telogenskapsfasen. Varje hårkörtel går igenom dessa faser oberoende. När vi åldras eller upplever håravfall, förkortas anagen tillväxtfas. Det är därför det är svårt för kvinnor över 50 att växa håret långt på samma sätt som de gjorde när de var yngre.

Innan du blir frustrerad med ditt hår, försök att komma ihåg att ett stort antal faktorer, inklusive håravfall i allmänhet, kan påverka tillväxten. Hårförlust kan orsakas av många saker inklusive sjukdom, medicinering, dålig kost, hormoner och över-styling. Någon av dessa orsaker kan störa hårväxtcykeln och kan skada hårsäckar och förhindra att de växer hår.

Du behöver bara se till att du rengör hårbotten genom att schamponera och massera för att få bort alla döda hudceller. Och att borsta håret en gång om dagen hjälper. Men schamponera inte varje dag; försök att schampnera varannan dag eftersom det hjälper dig att få starkare, friskt hår.

Att använda heta verktyg för ofta eller för nära hårbotten kan också skada håret vid roten och förhindra att det växer, så försök att använda dem sparsamt.

Du kommer säkert att utsätta din hårbotten för hårda element någon gång, men den goda nyheten är att det finns några steg du kan vidta för att skydda ditt hår:

 • Vått hår är superbräckligt, så använd en våt borste på det för att undvika skador
 • Använd balsam för ditt hår varje gång du schamponerar
 • Förhindra att ditt hår går sönder genom att använda en lätt hårhandduk för att hjälpa håret att torka snabbare
 • Använd silkekuddar i stället för bomull
 • Använd masker och behandlingar för att stärka håret

1. Tvätta håret mindre

En missuppfattning är att du måste tvätta håret varje dag. Ju mer du tvättar, desto mer sliter du håret från eteriska oljor som det behöver för att hålla sig fristk och fuktigt. Genom att göra detta gör du gör ditt hår en enorm tjänst!

2. Ingredienser är viktiga

Kontrollera ingredienserna på varje produkt innan du applicerar dem på håret. Vissa är skadliga och kanske cancerframkallande. Huvudingredienser som ska undvikas är natriumlaurylsulfat (SLS) och natriumlaurettsulfat – detta industriella tvättmedel som finns i motoravfettningsmedel och kraftfulla rengöringsmedel för garagegolv. Det finns också i ett enormt antal kommersiella schampon.

3. Använd en kokosnötoljebehandling en gång i veckan

Kokosnötsoljebehandlingar är extremt effektivt för ditt hår. Använd därför en kokosnötoljebehandling en gång i veckan.

4. Proteiner

Om du kämpar med hur du växer långt hår kan du överväga att lägga djup proteinbalsam till din rutin. Proteinbehandlingar ger ditt hår hårstyrka och elasticitet, vilket hjälper det att växa längre. Detta borde verkligen bli en del av din månatliga hårregim om du vil få långt hår.

5. Stimulera hårbotten

Underskatta aldrig kraften från en hårbottenmassage. Hårbottenstimulering främjar hårtillväxt genom att föra näringsämnen till hårsäckarna (där håret växer). Du kan stimulera din hårbotten genom att massera din hårbotten varje gång du tvättar håret, varje kväll före sängen eller genom att borsta. Gör det minst en eller två gånger dagligen.

6. Använd inte balsam direkt i hårbotten

Balsam i hårbotten tenderar att skapa krull, för att inte tala om orsakar mjäll och väga ner håret.

7. Lufttorka när det är möjligt

Värme är ditt hårs värsta fiende. Glöm hårtorkaren – låt håret torka naturligt så ofta du kan. Med tiden kommer du att kunna se och känna en stor skillnad.

8. Använd oljor

Kombinera två droppar av var och en av dessa eteriska oljor och massera in dem i hårbotten 3-5 kvällar i veckan: lavendel, rosmarin, timjan, cederträ och jojoba.
Massera druvfröolja i hårbotten varje natt (eller var 2-3 kväll om det blir för oljigt)
Applicera palmolja på håret 1-2 gånger per vecka

9. Klipp endast vid behov

Om ditt hår är friskt, behöver du inte trimma var sjätte vecka. Ge ditt hår en chans att växa! Friskt hår kan gå månader utan att behöva trimmas.

10. Borsta håret varje dag men aldrig när det är vått!

Daglig borstning hjälper till att ta bort damm och smuts samt stimulerar blodtillförseln och distribuerar talg (fet olja som smörjer och skyddar huden) längs håraxeln. Du bör borsta en gång på morgonen och en gång före sömn.

11. Använd ett löpande balsam

Om du kämpar med torrt hår kan du prova ett återfuktande balsam som låser in fukt och håller håret fuktigt hela dagen.

12. Prova Shikakai Powder

Shikakai är ett buskliknande träd som växer i Indien och har använts i århundraden för att rengöra hår och främja tillväxt. Detta är ett annat bra verktyg du kan använda för att växa långt hår. I sin pulverform är Shikakai ett naturligt balsam som stärker hårrötterna och främjar tillväxt med vitamin A, C, D, E och K, tillsammans med viktiga antioxidanter. Blanda det med vatten och använd som kräm på håret istället för schampo.

13. Använd silkeskuddar

Har du någonsin vaknat för att hitta hår på dina kuddar i bomullskuddar? Du kommer aldrig tro på vilken skillnad silkekuddeöverdrag kan göra för ditt hår.

14. Sluta bleka

Om du vill växa längre hår, sluta med att genomföra hårda kemiska processer som kommer att ha en negativ effekt på tillväxten. Försök att bli naturlig ett tag, åtminstone tills du har uppnått den längd du vill ha.

15. Vad du äter och dricker är viktigt

Att få ett finare hår kan börja med vad du äter och dricker. Cellerna som stöder starkt hår beror på en balanserad diet. Supermat för ditt hår: drick mycket vatten, ät mycket magert protein, särskilt lax (rik på omega-3 och D-vitamin), valnötter (E-vitamin), ägg (järn hjälper till att bära syre till hårsäckar) och spenat (järn , beta-karoten och folat).

16. Ta ett naturligt tillskott

För att hjälpa till att öka fylligheten och längden, prova ett naturligt tillskott som Biotin, vitamin B, omega-3 eller Viviscal. För mer hjälp om hur man växer långt hår är den här artikeln användbar, men kom bara ihåg att det alltid är bäst att konsultera din läkare och undersöka varje tillskott själv.

17. Byt till torrschampo

Det visar sig att unvika schampo är fantastiskt för alla som vill ha längre och friskare hår. Undvik kommersiella schampon som gör mer skada än bra för vårt hår.

De livsmedel du äter borde innehålla vitaminer och mineraler som är kända för att stödja hälsosam hårtillväxt, som vitamin C, biotin, niacin, järn och zink.

Om du vill ha längre hår kan du fylla i någon av följande kraftfulla livsmedel:

 • Lax
 • ägg
 • avokado
 • Sötpotatis
 • bär
 • Nötter
 • Olivolja
 • Fisk
 • bönor
 • Fullkorn
 • Livsmedel rika på protein, biotin (vitamin H) och omega-3

Hur påverkar hårbotten hårväxt?

Tro det eller inte, din hårbotten spelar en stor roll i hårväxten, men det kräver arbete varje dag – hårda borstar och starka produkter är ofta den skyldige.

Livsstil, kost och medicinering kan bromsa hårtillväxtprocessen, så en ren, frisk hårbotten är verkligen ett instrument. Tvätta håret regelbundet och överväldig inte hårbotten med för mycket produkt eller slipande kemikalier.

Med andra ord, att hålla din hårbotten frisk handlar om att ta små steg – som att använda ett sulfatfritt schampo, ett filter för att ta bort klor från din dusch eller se till att tvätta håret noggrant.

You may also like...