Online fashion blog
Svenska

Hitta Rätt Balsam För Ditt Hår – Bästa Tips & Guide

Att hitta det bästa hårbalsamet som hjälper till att reparera skadat hår kan vara utmanande. Var börjar du sökningen? Med så många olika produkter att välja mellan kan det kännas som en ren djungel. Med det sagt är alla balsam på marknadaden olika och gjorda för olika hårtyper.

För att hjälpa dig har vi skapat en guide för att hitta rätt balsam för just ditt hår och din hårtyp. Här är allt du behöver veta för att göra rätt val för din hårtyp.

Ett bra balsam skyddar mot skador och hjälper håret att studsa tillbaka till sitt naturliga bästa. För att bestämma det bästa hårbalsamet för ditt hår är det viktigt att förstå dessa två saker:

  • Din hårtyp
  • Ditt hårs skick

Att känna till din hårtyp innebär att förstå hur ditt hår ska se ut och kännas när det är i toppform och inte under stress. Titta sedan på hårets nuvarande tillstånd för att bestämma vilket skick det är i.

Hårtyp

Vilken hårtyp har du?

Även om alla är något olika kan vi vanligtvis identifiera din hårtyp genom att ställa några frågor. Din hårstruktur och färg och din etnicitet kommer sannolikt att påverka ditt val av balsam. Men olika hårtyper är mottagliga för olika problem, så det är viktigt att inte göra antaganden utan noggrann utvärdering.

Denna lista belyser några av de vanligaste håregenskaperna. Här är fyra viktiga faktorer att beakta när du definierar din hårtyp. Utforska var och en av kategorierna nedan och upptäck hur du väljer den bästa fuktgivande balsam för din hårtyp.

  • Volym: Tjock kontra fin
  • Behandling: Naturlig kontra avslappnad
  • Färg: Naturlig kontra färgad
  • Textur: Lockigt kontra rak

Medan schamponannonser är fyllda med studsande lockar och läckra lås, känner vissa av oss att håret saknar glans. De med naturligt tjockt hår är lyckligt lottad. Det finns inget specifikt behov av en speciell fuktgivande balsam för tjockt hår om hårvolym är ditt mål. Men om ditt hår är torrt och grovt och tjockt kommer du att dra nytta av ett näringsrikt balsam.

Om ditt hår är blankt men tjockt rekommenderar vi att du väljer ett lätt balsam, vilket inte uppmuntrar överskott av talgproduktion i hårbotten. Detta hjälper till att förhindra att tjockt hår blir fet.

Å andra sidan, om ditt hår är tunt och fint, vill du välja en fuktgivande balsam för fint hår som innehåller någon form av fet alkohol. Till skillnad från alkoholen i ditt glas champagne består fettalkoholer av mycket tyngre molekyler. Det betyder att de inte förångas så lätt och faktiskt hjälper håret att hålla fukt.

Om du inte är säker på din hårtyp, ta en titt i spegeln och tänk på detta:

  • Form: är ditt hår vågigt, lockigt eller rakt?
  • Densitet: är ditt hår tjockt eller tunt?

Ett snabbt sätt att kontrollera hårets täthet är att ta en del av håret framifrån och dra det åt sidan. Om du kan se din hårbotten har du tunt hår, om inte är du i den tjocka kategorin. Lätt, eller hur?

Om du är osäker på formen är ett enkelt sätt att tänka på det om ditt hår böjs. Om det finns några små krökningar i håret är det vågigt. Om krökningarna är mer definierade är det lockigt. Om det inte finns några krökningar har du rakt hår.

En hårvårdsrutin för läckra lockar skiljer sig från en rutin som syftar till att stärka rakt hår. Det beror på att det finns olika produkter, med olika ingredienser, som stöder olika hårtyper.

Så nu vet du om ditt hår är lockigt, vågigt eller rakt, tunt eller tjockt, låt oss ta en titt på de olika typerna av skador.

Färgskador

Färgning av hår kommer att orsaka skador, särskilt om det ofta färgas. Kemikalierna som används för att ändra färg på dina hårstrån kan försvaga hårets struktur, vilket får det att se tråkigt, livlöst och till och med gå sönder om det inte behandlas.

Över-styling

När man stylar sitt hår innebär det ibland att man använder platttång eller curlingtång, följt av massa olika stylingprodukter. Och ja, du gissade det, allt detta ser bra ut på kort sikt, men kan orsaka långvariga skador på ditt hår. Torrt, livlöst hår tenderar att vara den vanligaste konsekvensen.

Kluvna toppar

Ett tecken som ditt hår kämpar för att hålla jämna steg med är om ändarna börjar slippa och delas.

För krusigt och frizzigt hår

Om du har krusigt hår som har sitt eget sinne kan du ta det under kontroll med ett rikt balsam som har en fuktgivande effekt. Det lägger till glans i håret och gör det också smidigt. För bästa resultat måste du använda detta balsam varannan dag och du kommer aldrig att klaga på krusigt hår.

Torrt hår

För människor med torrt hår är oljebaserade volymerande balsam det bästa. Se till att balsam innehåller proteiner och vitaminer eftersom de kommer att stärka ditt hår från spetsarna och hålla torrhet i fjärd.

För tunt hår

Personer med tunt hår bör använda en balsam med försiktighet. En balsam tenderar att tynga håret och det kan i slutändan göra att håret ser fet och fet ut. Så applicera en liten mängd först och applicera sedan om det behövs igen. Du kan också överväga att använda babyschampon och balsam eftersom de är väldigt lätta och lämpliga för ett barns hår. Så de kan också göra underverk för ditt tunna hår.

Låt balsam sitta kvar

För människor som inte har tid att använda balsam i håret regelbundet. Flera balsam finns som varar en hel vecka. Men du måste kontrollera det kemiska innehållet i dessa balsam före användning. Om det innehåller kisel i stora mängder är det tillrådligt att inte använda det. Silikon är mycket svårt att tvätta bort och dess rester kan göra håret ganska tråkigt. Även silikonbaserade balsam kan ta bort din hårfärg också. Gå på naturlighet när det kommer till balsam, och gärna med olivoljebas för bästa resultat.

Färg: Naturlig kontra färgad

Konstgjord färgning, highlights/slingor, färgning eller blekning är några av de vanligaste typerna av kemiska behandlingar. Det bästa fuktgivande balsam för färgat hår av alla slag är ett som ger näring till de skadade topparna och stärker hårbotten.

Att välja rätt fuktgivande balsam för färgat hår är ungefär detsamma som att välja rätt fuktgivande balsam för behandlat hår av något slag. Det handlar om att identifiera naturliga ingredienser, en effektiv mjukgörare och en källa till halka. Alla dessa faktorer säkerställer att din fuktgivande balsam hjälper till att skapa den bästa miljön för en frisk hårbotten och en frisk hårväxt.

Online fashion blog

Lockigt kontra rak

Det finns två huvudklassificeringar av lockigt hår. Om du har naturligt lockigt hår kommer du att behålla dina lockar oavsett ditt val av balsam. På samma sätt, för de med naturligt rakt hår, kommer en balsam inte att du får lockar.

De med naturligt lockigt hår kan drabbas mer av en fet uppbyggnad i hårbotten med torra ändar. Detta beror på att talg som produceras vid hårroten fastnar i dina lockar innan den når dina hårspetsar. Detta är särskilt sant eftersom människor med naturligt lockigt hår tenderar att schamponera mindre ofta än de med rakt hår. Därför bör de med naturligt lockigt hår välja ett fuktgivande balsam som hjälper till att återfukta håret mellan tvättningarna och att rengöra hårbotten mer regelbundet med balsam.

Förutom att välja en produkt som återfuktar, rekommenderas det att de med lockigt hår använder en lätt balsam. Till skillnad från deras rika eller krämiga motsvarigheter, erbjuder lätta balsam djup konditionering, men väger inte håret för hårt eller försämrar en fet hårbotten.

För dem som söker efter rätt fuktgivande balsam för permerat hår gäller samma regel men med en skillnad. Det rekommenderas att du inte tvättar ditt permetade hår med varmt vatten. Snarare bör du använda varmt vatten, eftersom det skyddar ditt hår från att förstöras i duschen.

Näring för håret

Även om du väljer rätt fuktgivande balsam är det viktigt att ta hänsyn till din hårs hälsa holistiskt. Du är vad du äter, och hälsan i vårt hår återspeglas i vår kropps hälsa. Att se till att du förser dina hårsäckar med alla nödvändiga näringsämnen, mineraler och vitaminer som de behöver för hälsosam hårtillväxt hjälper till att ge det extra friska studsandet.

You may also like...