Svenska

Så Får du Bättre Skäggväxt! En Komplett Guide

Att odla ett saftigt, fullt skägg är en prestation och firande av manlighet. Skägg skapas dock inte lika för allihopa.

Många av oss som strävar efter att få rejäla och fylliga skägg. Men hur lyckas du med detta?

Oavsett om det är graden av hårtillväxt eller ditt hårtillväxtmönster, är hur ditt skägg växer ganska mycket fast i din genetik. Kampen är dock inte över än. I denna artikel delar i med oss av våra främsta tips för bättre skäggväxt.

Låt det växa

Det första steget för att fylla i ett fläckigt skägg är att låta håret växa medan du motstår lusten att trimma. Vänta minst en månad innan du rör vid en rakkniv så att du kan se riktningen på hårväxten och var fläckarna finns. Efter en månad kan du trimma kinden och käklinjen för att hålla saker i ordning och fortsätta låta håret växa – ju längre ditt skägg, desto mer troligt kommer fläckarna att försvinna under resten av din skäggväxt.

Ta väl hand om ditt ansiktshår

Under din hårtillväxtfas är det klokt att främja ny hårväxt och hålla håret friskt, som gör att ditt skägg ser fullständigare ut.  Skört, trådigt skäggshår förvärrar bara ett fläckigt skägg.

Kom ihåg följande för att hålla ditt skägg i god form:

  • Applicera skäggolja – Skäggolja hjälper till att tämja klåda som ofta klipper ett nytt skägg i knoppen.
  • En alkoholfri skäggolja kommer att hålla huden och skägget fuktigt.
  • Applicera skäggsbalsam – Skäggsbalsam har precis tillräckligt med grepp för att träna dina ansiktshår för att växa den riktning du vill att de ska växa. Smeta balsam på håret med fingrarna.
  • Borsta ditt skägg – Använd en borste för att borsta skäggens hår nedåt, vilket så småningom täcker “luckor” och också ger ditt skägg ett snyggt, enhetligt utseende.
  • Om du har hållit upp skäggets växande och skötselsregim och ditt skägg fortfarande ser fläckigt ut, har du ett antal alternativ:

Omfamna vad du har

Bara för att ditt skägg är på den tunnare sidan betyder det inte att du inte kan ha det. Ett fläckigt skägg kan vara en uppfriskande avgång från traditionellt preparerade ansiktshår. Om hela skägget ser skarpt ut, kan ett fläckigt skägg lägga till ett element av robusthet.

Vid trimmning:

Om ditt skägg är kladdigt längre upp, ta linjen ner på kinden och håll kanterna skarpa.

Det finns en fantastisk plats mellan stubbar och ett skägg som får fläckar att se mindre märkbara ut.

Efter några dagars tillväxt kan du trimma käktlinjen och kinderna med en skäggsax med en justerbar längdinställning. Håll linjerna rena. Om du verkligen vill få en kant på den stubb-korta skäggshybrid, gå till din frisör för den första trimmen så att han kan klippa de bästa linjerna för din ansiktsform. På det sättet, allt efter att du har besökt, behöver du bara följa hans väg.

Ät bra

Hårväxts och därmed ett tjockare skägg börjar med en balanserad kost. Du har förmodligen hört talas om biotintillskott för håravfall, men eftersom forskningen om kosttillskott som inducerar hårväxt är oöverträffad föreslår vi att du får massor av biotin i din kost från naturliga källor som ägg, avokado, baljväxter, mjölk och choklad.

Och fyll på mat som innehåller niacin, som förhindrar att hår blir sprött och går sönder. Vanliga källor inkluderar solrosfrön, svamp, nötkött och fisk.

Hur snabbt växer ansiktshår?

Sanningen om varför och hur snabbt ditt hår växer är inte skrivet i sten. Oavsett när eller hur du rakar, kommer ditt ansiktshår alltid att växa i ungefär samma takt: ungefär en fjärdedels tum per månad. I själva verket, medan din kropp har sätt att reglera maximal längd för olika typer av kroppshår, så växer allt ditt hår ungefär samma takt oavsett hur ofta det trimmas.

Det finns inga bevis för att rakning har någon effekt på hårtjockleken, men det finns ett antal skäl till varför denna myt kan ha kvarstått så länge. Under tonåren upplever pojkar en topp i testosteron, vilket resulterar i den olyckliga fasen av ojämn, opålitlig ansiktshårtillväxt som många unga män upplever.

Detta innebär att medan din kropp genomgick “förändringen”, kan du ha rakat ditt skägg bara för att få ett tjockare skägg att växa tillbaka på sin plats. Detta är rent sammanfallande. Din kropp sorterade helt enkelt upp detta i vuxen åldern samtidigt som du råkar lära dig att raka.

Oavsett när eller hur du rakar, kommer ditt ansiktshår alltid att växa i ungefär samma takt: ungefär en fjärdedel tum per månad. Det finns inga bevis för att rakning har någon effekt på hårtjockleken.

Optisk illusion spelar en stor roll i den långa livslängden för rakning. De enskilda hårstrårna i ditt hår är avsmalnande på ändarna, och när du rakar dem ser de tjockare ut med det blotta ögat. Kombinera det med det faktum att du ständigt naturligt tappar hår från ditt skägg och de korta, täta koncentrerade prickarna på ditt ny rakade ansikte kan verka tjockare än skägget från var de kom.

Din rakningsmetod kan också lura dig. Högre rakhyvlar med multibladkonstruktioner lyfter ditt ansiktshår innan du rakar det, vilket resulterar i en djup rakning som innebär att ny tillväxt av dina nykornade hårstrån tar längre tid att bli synlig eftersom de kommer att börja mycket närmare ytan på din hud.

Samma effekt händer om du använder en rakkniv med dubbla blad och rakar flera gånger i rad för att få en perfekt slät rakning.

Ett rakblad eller en rakkniv ger en mindre rakning och en ny tillväxt som börjar från avskurna ändar som redan ligger förbi ytan på din hud. Följaktligen gör dessa rakningsmetoder att ditt skägg verkar fyllas igen snabbare.

Skäm bort ditt ansiktshår

Ett jämnt, fluffigt skägg är en sak av ren skönhet, men även det mest välskötta skägget lever ett ganska robust och hårt liv.

Du skulle förmodligen inte ignorera att ta hand om håret på huvudet eller den känsliga huden i ansiktet, så varför skulle ditt ansiktshår vara annorlunda? Om du verkligen vill förbättra ditt skägg finns det bara en väg runt den. Du måste ta hand om det ordentligt.

Skäggoljor är fyllda med ingredienser som återfuktar ditt skägg, skyddar huden under och gör att dett ser rent och stilig ut. Om du bor i en särskilt kall eller torr miljö är det en bra idé att uppgradera från skäggolja till skäggsbalsam, som vanligtvis innehåller bivax för extra återfuktning och skydd. Att hålla skägget rent hjälper håret att hålla sig starkt och friskt, så du skulle vara klok att använda en skäggtvätt för att fräscha upp mellan duschar.

Öka ditt proteinintag

En av de bästa sakerna du kan göra för att hjälpa dina chanser att växa skägg är att äta en diet som innehåller mycket protein. Det yttre lagret i ditt hår är huvudsakligen tillverkat av keratin och att äta livsmedel med mycket protein som nötter, kött och ägg ökar produktionen och förstärkningen av keratin. Detta innebär att ditt skägg inte bara kommer att få lite omkrets, det kommer att bli starkare och blankare också.

Arbeta hårt och vila hårt

Regelbunden träning ökar blodflödet och ordentlig sömn ger din kropp en chans att ladda i slutet av dagen, som båda hjälper till att säkerställa att systemen som växer och stärker ditt hår fortsätter att fungera smidigt.

Att förbättra ditt skägg kanske inte är så lätt som en snabb rakning. Dessa tips kommer att förbättra ditt ansiktshårs hälsa och ge dig ett fylligare och snyggare skägg.

You may also like...