Online fashion blog
Svenska

Så Döljer du Ärr Med Smink – Komplett Guide

Om du har klämt finnar eller har kämpat med cystor sedan dina tonår, är chansen stor att du har fått ett akneärr eller två. Vare sig det gäller akne, skada eller operation, har många av oss ärr.

De mörka märkena och kraterliknande indragningarna dröjer kvar och tar veckor – ibland månader – för att försvinna. Ibland blir ärren till och med permanenta.

Även om smink är det enklaste sättet att dölja dessa fruktade fläckar, kan vissa produkter och applikationstekniker uppmärksamma dem snarare än att minimera deras utseende, och därför ha motsatt effekt.

Till att börja med,  om ärret är plant och mindre än två år gammalt kan det minska och försvinna. För att säkerställa att det gör det, måste du göra två saker konsekvent: Skydda ärret från solexponering med kläder eller ett brett spektrum solskyddsmedel och behandla ärret med en produkt fylld med hudläkande ingredienser, såsom quercetin, petrolatum och C-vitamin.

Ärr som är äldre än två år är svårare att behandla, liksom höjda keloidala ärr, vilket kan kräva en kosmetisk procedur från en hudläkare för att minska. Efter att ett sår inträffar börjar huden reparera sig själv omedelbart, men den kompletta processen med ärr reparation tar två år. Så ju tidigare du vidtar åtgärder för att minska uppkomsten av ärr, desto bättre.

Dölj med concealer

För de gånger när du behöver dölja ett ärr snabbt, är din bästa insats en långbärande, fulltäckande concealer applicerad i flera tunna lager med en concealerborste eller fingrarna. Tricket är att dutta (inte gnugga) concealern för att bygga till önskad täckningsnivå

Din foundation kan vara en lättviktsformel om du vill ha en tung concealer. För en vardaglig look, leta efter en lätt formel, reservera de tunga för speciella tillfällen. Se till att du håller dig borta från allt glansigt. Använd inte foundations med en pärlfinish eller med highlightegenskaper. Skimrande produkter tenderar att lyfta fram den upphöjda huden, vilket ska undvikas till varje pris. Mattfoundation bör vara din nya bästa vän eftersom den ger rätt täckning och en jämn finish.

Neutralisera färgen

Att använda en färg som är i motsatt ände av färghjulet kommer att neutralisera eller avbryta den andra färgen. Så om du har ett ärr som är rött, använd en concealer som har en grön underton för det, och som kommer att neutralisera det röda.

Om du lägger en lätt concealer över den, kommer den bara att göra det till ett rosa eller ljusrött ärr. Det är viktigt att concealers har en naturlig kötton och inte bara grön, gul eller någon annan färg. Röd och grön neutraliserar varandra, gul och violet neutraliserar varandra, och blå och orange neutraliserar varandra.

Om du har ett keloid ärr eller en upphöjd ärr som måste täckas, använd inte en ljusare färgkylare som vi brukar använda under ögonen. Detta kommer att uppmärksamma det upphöjda området istället för att minimera det. Du är bättre med att använda en concealer som är en perfekt matchning till mörker / ljusheten i din hud så att ärret smälter in i resten av din hud.

Addera därefter pulver i concealern för att ge det en längre kvalitet. De flesta människor brukar använda en stor fluffig borste och borsta på ett setting spulver. Detta är verkligen ineffektivt ur ett långvarigt perspektiv. Om du använder ett pulver och bearbetar det trycker du det ordentligt över området, detta ger dig en längre täckning som inte lätt torkas bort.

Innan du applicerar foundation och concealer bör du börja med en färgkorrigerare. Dessa produkter liknar concealers i struktur och konsistens, men de finns i nyanser som grön, gul och lavendel. Dessa nyanser hjälper till att motverka missfärgningar av huden baserat på färghjulet. Om ditt ärr är rött, välj en grön korrigering, eftersom grönt och rött står mitt emot varandra på färghjulet. För ett ärr som har lila eller blå undertoner, välj en gul korrigerare. Om ditt ärr har gula blåmärken, använd en lavendelkorrigerare. Klapp bara korrigeraren över ärret med fingret för att försiktigt bearbeta det i huden.

Gör det inte värre

Det värsta du kan göra är att utsätta ett ärr för solen utan solsky/solkräm/skyddskläder. Solskador förstör huden och hämmar dess immunsvar vilket resulterar i försenad eller felaktig läkning. Andra misstag är att använda torkrengöringsmedel (inklusive tvålar) och applicera produkter som innehåller irriterande ingredienser, av vilka många är av naturligt ursprung (som lavendel eller eukalyptus) men kan orsaka allvarlig irritation som kommer att hämma hudens ideala läkandekraft. Var noga med att inte ha dina ärrområden nedsänkta i vatten under längre tid, till exempel genom att använda en badtunna eller ta ett långt bad. Huden gillar inte för mycket vatten och långvarig exponering för det eftersom det gör att dess barriär försämras, vilket också saktar ner läkning.

Använd en primer

Akneärr kan vara svåra att dölja, men med rätt produkter kan din hud vara slät, jämn och oupptäckligt felfri.  Men var börjar vi? Svaret är med din sminkprimer. primern är utformad för att fungera som ett “dämpande lager” mellan fuktighetskräm och foundation. En primer är det första, avgörande steget för att skapa jämn hudtextur och ton. ärr eller humpig hud, kväll ut ärrvävnad och utjämning indragningar. Det hjälper också smink håller längre och samtidigt behålla en precis applicerad finish.

Leta efter mattformler

Det största misstaget när det gäller att täcka akneärr är att använda en daggig, ljusreflekterande grund. Den strålande ytan kan ofta fästa uppmärksamhet på akneärr, vilket gör dem blanka och tydligare. Välj istället en grund med en matt yta. Nyckeln till effektiv ärrkamouflage är att tillämpa mattformler som ger fuktande täckning utan att lyfta fram brister. En matt vätskefundament ger den mest naturliga ytan och undviker att huden känns torr eller ser kritisk ut.

Concealer efter foundation

När det gäller precisionsdömning kommer applicering av foundation över concealern bara att torka bort allt arbete, så använd alltid concealer efter foundation. En concealerborste eller bomullsstops ger en mjukt aplicering, look, och naturlig finish, men det är alltid viktigt att applicera concealer sparsamt. Kom ihåg att bara dölja när det är nödvändigt – en tung hand resulterar i en onaturlig, kakig effekt.

Dutta på ditt pulver

För att täta slätheten med ett lätt pulverlager. Dutta med din pulverborste i en pressande rörelse över ansiktet. Att helt enkelt borsta eller torka av pulver kan göra att porer och ärrbildning verkar djupare. Slutligen kommer en snabb finish av dammning av pulverbronser på konturerna i ditt ansikte att säkerställa en jämn, tredimensionell finish som är felfri i ton och smidighet.

Highlighter

Bara för att du inte kan använda en skimrande foundation betyder det inte att du måste undvika markörer. Använd om möjligt en flytande överstrykningspenna eftersom pulvret kan sätta sig i sprickor och uppmärksamma ärret extra mycket. Markera specifika områden som dina kindben eller läppar. Oavsett produkten du använder, se till att den är av god konsistens.

You may also like...