Online fashion blog
Svenska

Bästa Vitaminer mot Håravfall – Allt du Bör Veta

Strävar du efter längre, tjockare och friskare hår?

Om det finns en magisk formel som faktiskt kan påskynda din hårväxt, är det intaget av vitaminer – antingen i din kost eller som kosttillskott.

Varför behöver vi vitaminer för hår?

Vitaminer är avgörande för vissa funktioner i cellerna i hela kroppen, inklusive de som ansvarar för ditt hår.

Ditt hår består av ett strukturellt protein som kallas keratin. Vitaminer hjälper till att stärka hårsäckar, cellomsättning, optimal användning av protein och upprätthålla friskt hår.

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis som stöder vitaminernas roll i hårväxt, kan en brist leda till håravfall. Många har använt vitamintillskott för hår och har funnit att de är fördelaktiga.

En djupare förståelse av näringsbrister behövs för att förstå deras koppling till hårfall. Skräpmat, ohälsosamma matmönster, psykologiska näringsproblem som anorexia, bulimi etc., oidentifierade tarmallergier eller absorptionsstörningar kan orsaka dessa brister

Brister av alla slag bör prövas och korrigeras med en förändring till en hälsosammare kost och livsstil. Detta behandlar inte bara den sökta frågan, den bygger också god hälsopraxis för livet och förhindrar många fler sjukdomar i framtiden. Läs mer på StylingGuiden som skriver om de 3 bästa hårvitaminerna som gör att du kan få tjockare och längre hår med hjälp av rätt hårvitaminer

Vilka är de bästa vitaminerna för hårtillväxt?


1. A Vitamin

Vi har helt underskattat kraften hos morötter och grönsaker i skolan, eller hur? Detta är några av de många livsmedel som är packade med vitamin A. Vitamin A (karotenoider och retinoider) hjälper till vid produktion av talg eller olja i hårbotten. Detta hjälper till att bibehålla dess fukt och hjälper blodcirkulationen att stärka hårsäcken för hårväxt.

Matkällor:

Morötter, spenat, mjölk, ägg, yoghurt, röd paprika, broccoli, ärtor, aprikos, pumpa.

600 μg är det rekommenderade dagliga intaget av A vitamin genom mat eller kosttillskott.

2. E vitamin

E Vitamin är känt för att innehålla antioxidantegenskaper för att bekämpa fria radikaler. Det finns inte tillräckligt med forskning för att stödja E-vitaminens roll mot håravfall. Men folk lägger till E vitamin i deras hårvård för att lägga till ett extra lager skydd och återställa den förlorade glansen i håret. Vissa människor använder E-vitamin kapslar för att öka oljan på hårbotten för hårväxt.

E-vitamin har 8 kemiska former: alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tocotrienol, beta-tocotrienol, gamma-tocotrienol och delta-tocotrienol. Människor behöver bara den första, alfa-tokoferol.

Matkällor:

Nötter, jordnötter, hasselnötter, vegetabilisk olja, spenat, grönkål och mandlar.

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E är 10 mg

3. Vitamin B7

Vitamin B7 eller biotin hjälper till att bryta ner proteiner till aminosyror som är nödvändiga för hårväxt. Biotin reparerar också skadorna som orsakas av värmestyling, sol och klorerat vatten. Biotintillskott när de används regelbundet resulterar i tjockt och voluminöst hår.

Matkällor:

Mandlar, sötpotatis, blomkål, spenat, broccoli, svamp, jordnötter, valnötter, mjölk, lax, spannmål, avokado, hallon.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B7 är 30 mikrogram.

Azitromycin, erythromycin, ciprofloxacin och clarithromycin kan ha biverkningar när de interagerar med biotin. Rådgör med din läkare innan du startar en kur med biotintillskott.

4. C-vitamin

C-vitamin eller askorbinsyra producerar kollagen, en viktig del av hårets struktur. Det hjälper produktionen av antioxidanter som bekämpar fria radikaler. C-vitamin hjälper till att absorbera järn, ett viktigt mineral för hårväxt. C-vitamin kan kallas en hjälte-vitamin på grund av dess otroliga fördelar. Det förhindrar också att håret åldras snabbare.

Matkällor:

Citrusfrukter som citron, apelsiner, tomater, broccoli, blomkål, paprika, spenat, kål, rosenkål, guava, persilja.

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C i form av livsmedel och som tillskott är 75 milligram.

5. D-vitamin

Brist på vitamin D kan orsaka alopecia areata – en autoimmun störning som leder till överdrivet håravfall. I vissa studier hade personer med alopecia låga nivåer av vitamin D i blodet. D-vitamin produceras i kroppen när du utsätts för solljus. Det rekommenderas att du blöter i solen i några minuter på dagen.

Överdrivet intag av D-vitamin leder till att mer kalcium- och njursten bildas så småningom. Om du tar ett D-vitamintillskott väljer du fettdieter så att det absorberar D-vitamin.

Matkällor:

Svamp, spannmål, berikade juicer, fisk, berikad mjölk med låg fetthalt.

Vuxna bör få 600 internationella enheter, eller 15 mikrogram (mcg), vitamin D dagligen.

Järn

Järn är en viktigt mineral som hjälper till att transportera syre till dina hårsäckar. Det hjälper också till att din kropp använder protein för att växa friskt hår. Även om järnbrist är kopplat till kvinnliga mönster skallighet.

Matkällor:

Kött, spenat, ostron, kyckling, gröna bladgrönsaker, fisk och baljväxter.

Det rekommenderade dagliga intaget av järn är 15 mg.

Zink

Zink är ett viktigt mineral som din kropp behöver lagra för fysiologiska svar. Zink upprätthåller funktionen av talgkörtlar i hårbotten och reparerar hårskador. Zinknivåer är lägre i blodet hos män som upplever manliga mönster. Det finns inga bevis för att zink kan vända skallighet, men en extrem brist kan leda till håravfall.

Matkällor:

Nötter, pumpafrön, nötkött, ägg, mejeri, kött, skaldjur, baljväxter, potatis, gröna bönor, mörk choklad och fullkorn.

Nasala sprayer som innehåller zink bör undvikas eftersom de är förknippade med luktförlust.

Det rekommenderade dagliga intaget av zink är 15 mg.

You may also like...